Μαύροι Κύκλοι γύρω απο τα μάτια

 
Παρά το γεγονός ότι οι μαύροι κύκλοι (περιοφθαλμική υπερμελάγχρωση) γύρω από τα μάτια είναι πολύ συνηθισμένη κατάσταση υπάρχουν λίγες επιστημονικές ανακοινώσεις που περιγράφουν την παθογένεσή τους.  Mαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια εμφανίζονται στους άνδρες στις γυναίκες αλλά και σε παιδιά και συχνά δεν είναι σημάδι  εξάντλησης ή σοβαρής ασθένειας

 Αιτίες περιοφθαλμικής υπερμελάγχρωσης
  • Αλλεργίες
  • Ατοπική δερματίτιδα
  • Κληρονομικότητα
  • Σωματικό ή συναισθηματικό στρες
  • Κάπνισμα
  • Χρόνια χρήση αλκοόλ
  • Ρινική απόφραξη
  • Έλλειψη ύπνου
  • Αφυδάτωση
  • Διαταραχές μελάγχρωσης δέρματος
  • Εκθεση στον ήλιο
  • Προχωρημένη ηλικία (λόγω απώλειας λίπους και κολλαγόνου)
  • Λεπτό και διαφανές δέρμα βλεφάρων
  • Επίμονο τρίψιμο ματιών
  • Υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων
Αλλεργική ρινίτιδα και μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια
Μεταξύ των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνεται και το παρατεταμένο μπούκωμα της μύτης. Το μπούκωμα της μύτης οφείλεται σε συμφόρηση του ρινικού βλεννογόνου, δηλαδή τη λίμναση φλεβικού αίματος στα αγγεία του βλεννογόνου της μύτης. Στα παιδιά και τους ενήλικες με μπουκωμένη μύτη οι φλέβες γύρω από τα μάτια είναι ανίκανες να παροχετευτούν στις ρινικές φλέβες που ήδη είναι γεμάτες με φλεβικό αίμα που λιμνάζει.
Αποτέλεσμα αυτής της κακής λειτουργίας του αίματος από τις φλέβες γύρω από τα μάτια προς τις φλέβες του ρινικού βλεννογόνου είναι οι περιοφθαλμικές φλέβες να αυξήσουν τη διάμετρό τους και το σκούρο χρώμα τους να φαίνεται ως μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια του πάσχοντος.

Υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) και μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια
 

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή κρεατάκια αποτελούνται από λεμφικό ιστό, όπως οι αμυγδαλές και υπερτρέφονται στην παιδική ηλικία. Η υπερροφία αυτή υποχωρεί με την εφηβεία και σπανίως διατηρείται στην ενήλικη ζωή.
Η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων σε ένα παιδί, του αποκαθιστά τη ρινική αναπνοή, το φυσιολογικό ύπνο και εξαφανίζει τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια του. Σε μερικά παιδιά μπορεί οι μαύροι κύκλοι να δημιουργούνται από την ταυτόχρονη συνύπαρξη αλλεργικής ρινίτιδας, χρόνιας ρινοκολπίτιδας και υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεω. 


Οι μαύροι κύκλοι στα μάτια, στην πλειοψηφία τους, δεν είναι ιατρικό πρόβλημα και γιαυτό αντιμετωπίζονται πρακτικά με διάφορους απλούς τρόπους και   ελάχιστα έξοδα. όπως οι παρακάτω.

Εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων: Κρύες κομπρέσες εφαρμόζονται στο  δέρμα των οφθαλμικών κόγχων και των βλεφάρων με κλειστά τα μάτια, επί 20 δευτερόλεπτα, ακολουθεί απομάκρυνση των επιθεμάτων για 20 δευτερόλεπτα, επανατοπθέτηση για 20 δευτερόλεπτα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 5 λεπτά μια ή περισσότερες φορές την ημέρα.  Η εφαρμογή του ψυχρού επιθέματος περιορίζει τη διαστολή των φλεβιδίων, που υπάρχουν κάτω από την επιδερμίδα του δέρματος, στα οποία λιμνάζει το φλεβικό αίμα, και επιταχύνει την κυκλοφορία αρτηριακού αίματος, που γίνεται με τα αρτηρίδια του αγγειακού πλέγματος των βλεφάρων.

Χρησιμοποίηση υπερυψωμένου μαξιλαριού. Αυτή παρεμποδίζει την επιδείνωση του σακουλιάσματος των κάτω βλεφάρων. Οι σακούλες κάτω από τα μάτια επιδεινώνονται με την πάροδο των ετών, λόγω προοδευτικής ανεπάρκειας των λεμφαγγείων και των φλεβιδίων του δέρματος των βλεφάρων.

Διατηρηση ομαλό κύκλο του ύπνου.
 
Ανακούφιση και περιορισμός της ρινικής συμφόρησης και του μπουκώματος της μύτης . Με πλύσεις ρινός με υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού.

Μαύρα γυαλιά και αντηλιακό. Παρά το γεγονός ότι ένα μαύρισμα μπορεί να κρύψει τους μαύρους κύκλους σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μακροπρόθεσμη βάση, η επιπλέον χρωστική ουσία που παράγει μπορεί να κάνει κύκλους χειρότερα. 


Καλλυντικά. Εκατοντάδες κρέμες δέρματος που ισχυρίζονται ότι μειώνουν ή εμποδίζουν  κυκλους κάτω από τα μάτια.



Βελονισμός. Μειώνει η ποκαλεί εξάλειψη των μάυρων κύκλων και του πρηξίματος κάτω από τα μάτια