Αμυγδαλίτιδα. Συμπτώματα και αντιμετώπιση



Η φλεγμονή και μόλυνση των αμυγδαλών προκαλείται συχνά από ιούς και βακτηρίδια. Συμβαίνει πολύ συχνά σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Οι αμυγδαλές ανήκουν στο σύστημα άμυνας του οργανισμού. Είναι εξειδικευμένοι λεμφαδένες που βρίσκονται στο φάρυγγα και που στόχο έχουν να καταπολεμούν κάθε μορφής μικροοργανισμούς και ιδιαίτερα τα βακτηρίδια και τους ιούς.

Τα κυριότερα σημεία και συμπτώματα της μόλυνσης των αμυγδαλών είναι τα ακόλουθα:
  • Οι αμυγδαλές γίνονται κόκκινες και πρησμένες. Μπορεί να υπάρχουν πάνω τους περιοχές με λευκό επίχρισμα που είναι συνήθως πύο που έχει δημιουργηθεί.
  • Έντονος πόνος στο λαιμό
  • Πονοκέφαλος
  • Πυρετός
  • Αλλαγές της φωνής
  • Αύξηση του όγκου των λεμφαδένων κάτω από τη γνάθο και στο λαιμό
Συνήθως η αμυγδαλίτιδα δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα όμως εάν ένα παιδί παρουσιάζει ψηλούς πυρετούς, πόνο στο λαιμό που χειροτερεύει, δυσκολίες στην αναπνοή ή στην κατάποση, σοβαρό πονοκέφαλο, πόνο στο στήθος, ένα εξάνθημα, πόνους στις αρθρώσεις ή εμετό τότε, χρειάζεται άμεση αξιολόγηση από το γιατρό.

Πότε αφαιρούνται οι αμυγδαλές: Για την αφαίρεση των αμυγδαλών πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά επιστημονικά τεκμηριωμένα κριτήρια. Στην παιδική ηλικία διακρίνουμε τις ακόλουθες βασικές κατηγορίες.
1. Σύνδρομο υπνικής άπνοιας (διακοπή της εισπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου).
2. Συχνές οξείες αμυγδαλίτιδες. Σαν σημαντικό επεισόδιο οξείας αμυγδαλίτιδας θεωρούμε την ύπαρξη πυρετού πάνω από 38,3 βαθμούς Κελσίου, τη διόγκωση και κάλυψη των αμυγδαλών από πύο (λευκωπό επίχρισμα), τη διόγκωση των λεμφαδένων στον τράχηλο. Η συχνότητα των επεισοδίων θα πρέπει να είναι συνήθως τουλάχιστον τρεις φορές σε ένα χρόνο. Ο όρος συνήθως τίθεται γιατί λαμβάνουμε συχνά υπόψη και τη βαρύτητα των φλεγμονών, δηλαδή το πόσο βαριά περνάει την αμυγδαλίτιδα το παιδί. Σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ιατρός συμβουλεύει για την αντιμετώπιση.
3. Η δημιουργία περιαμυγδαλικού αποστήματος. Το περιαμυγδαλικό απόστημα είναι μία επιπλοκή της οξεία αμυγδαλίτιδας, ευτυχώς λιγότερο συχνή στη σύγχρονη εποχή των αντιβιοτικών. Δημιουργείται συλλογή πύου έξω και γύρω από την αμυγδαλή. Τα συμπτώματα είναι πολύ βαριά. Πολύ υψηλός πυρετός, ισχυρός πόνος τόσο που το παιδί αρνείται να καταπιεί και τα σάλια του τρέχουν, επώδυνη διόγκωση των λεμφαδένων στον τράχηλο. Η κατάσταση αντιμετωπίζεται με διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος. Αφού αντιμετωπιστεί η κατάσταση με αντιβιοτικά, στη συνέχεια προγραμματίζεται αμυγδαλεκτομή.
4. Σε ορισμένα παιδιά η διόγκωση των αμυγδαλών προκαλεί προβλήματα στην ομιλία. Τα παιδιά μιλούν σα να έχουν μια καυτή πατάτα στο στόμα (στα αγγλικά "hot potato voice"). Αν το πρόβλημα είναι μεγάλο, τότε οι αμυγδαλές αφαιρούνται.

Η αφαίρεση των αμυγδαλών και των αδενοειδών δε σημαίνει ότι το παιδί θα αρρωσταίνει συχνότερα, γιατί στην ίδια περιοχή του σώματος υπάρχουν πολλοί λεμφαδένες, που συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού

Στην διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται μελέτες με προεξάρχουσα υπόθεση ότι η αμυγδαλεκτομή αλλά και οι συχνές αμυγδαλίτιδες σχετίζονται με αυξημένα ποσοστά ανάπτυξης Λεμφώματος του Hodgkins, κυρίως σε ηλικίες κάτω των 12 ετών. Αυτή η υπόθεση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αλλά χρήζει επίσης περαιτέρω διερεύνηση, διότι τα αποτελέσματα των μελετών είναι συχνά αντικρουόμενα και δεν έχουν τεκμηριωθεί με σαφήνεια, ωστόσο είναι σημαντικό να αντιμετωπίζεται η κάθε περίπτωση ασθενούς ανάλογα με την σοβαρότητα της πάθησης του και ακολουθώντας τα αυστηρά επιστημονικά κριτήρια.

Βιβλιογραφία
  1. Hanne Vestergaard, Tine Westergaard Tonsillitis, tonsillectomy and Hodgkin's lymphoma. Int. J. Cancer:127, 633–637 (2010)VC 2009
  2. Liaw KL, Adami J. Risk of Hodgkin's disease subsequent to tonsillectomy: a population-based cohort study in Sweden. Int J Cancer. 1997 Sep 4;72(5):711-3.
  3. Vianna NJ, Greenwald P, Polan , Tonsillectomy and Hodgkin's disease. Lancet 1974; 2: 168–9 (letter)