Μαύροι Κύκλοι γύρω απο τα μάτια

 
Παρά το γεγονός ότι οι μαύροι κύκλοι (περιοφθαλμική υπερμελάγχρωση) γύρω από τα μάτια είναι πολύ συνηθισμένη κατάσταση υπάρχουν λίγες επιστημονικές ανακοινώσεις που περιγράφουν την παθογένεσή τους.  Mαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια εμφανίζονται στους άνδρες στις γυναίκες αλλά και σε παιδιά και συχνά δεν είναι σημάδι  εξάντλησης ή σοβαρής ασθένειας

 Αιτίες περιοφθαλμικής υπερμελάγχρωσης
  • Αλλεργίες
  • Ατοπική δερματίτιδα
  • Κληρονομικότητα
  • Σωματικό ή συναισθηματικό στρες
  • Κάπνισμα
  • Χρόνια χρήση αλκοόλ
  • Ρινική απόφραξη
  • Έλλειψη ύπνου
  • Αφυδάτωση
  • Διαταραχές μελάγχρωσης δέρματος
  • Εκθεση στον ήλιο
  • Προχωρημένη ηλικία (λόγω απώλειας λίπους και κολλαγόνου)
  • Λεπτό και διαφανές δέρμα βλεφάρων
  • Επίμονο τρίψιμο ματιών
  • Υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων
Αλλεργική ρινίτιδα και μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια
Μεταξύ των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνεται και το παρατεταμένο μπούκωμα της μύτης. Το μπούκωμα της μύτης οφείλεται σε συμφόρηση του ρινικού βλεννογόνου, δηλαδή τη λίμναση φλεβικού αίματος στα αγγεία του βλεννογόνου της μύτης. Στα παιδιά και τους ενήλικες με μπουκωμένη μύτη οι φλέβες γύρω από τα μάτια είναι ανίκανες να παροχετευτούν στις ρινικές φλέβες που ήδη είναι γεμάτες με φλεβικό αίμα που λιμνάζει.
Αποτέλεσμα αυτής της κακής λειτουργίας του αίματος από τις φλέβες γύρω από τα μάτια προς τις φλέβες του ρινικού βλεννογόνου είναι οι περιοφθαλμικές φλέβες να αυξήσουν τη διάμετρό τους και το σκούρο χρώμα τους να φαίνεται ως μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια του πάσχοντος.

Υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) και μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια
 

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή κρεατάκια αποτελούνται από λεμφικό ιστό, όπως οι αμυγδαλές και υπερτρέφονται στην παιδική ηλικία. Η υπερροφία αυτή υποχωρεί με την εφηβεία και σπανίως διατηρείται στην ενήλικη ζωή.
Η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων σε ένα παιδί, του αποκαθιστά τη ρινική αναπνοή, το φυσιολογικό ύπνο και εξαφανίζει τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια του. Σε μερικά παιδιά μπορεί οι μαύροι κύκλοι να δημιουργούνται από την ταυτόχρονη συνύπαρξη αλλεργικής ρινίτιδας, χρόνιας ρινοκολπίτιδας και υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεω. 


Οι μαύροι κύκλοι στα μάτια, στην πλειοψηφία τους, δεν είναι ιατρικό πρόβλημα και γιαυτό αντιμετωπίζονται πρακτικά με διάφορους απλούς τρόπους και   ελάχιστα έξοδα. όπως οι παρακάτω.

Εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων: Κρύες κομπρέσες εφαρμόζονται στο  δέρμα των οφθαλμικών κόγχων και των βλεφάρων με κλειστά τα μάτια, επί 20 δευτερόλεπτα, ακολουθεί απομάκρυνση των επιθεμάτων για 20 δευτερόλεπτα, επανατοπθέτηση για 20 δευτερόλεπτα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 5 λεπτά μια ή περισσότερες φορές την ημέρα.  Η εφαρμογή του ψυχρού επιθέματος περιορίζει τη διαστολή των φλεβιδίων, που υπάρχουν κάτω από την επιδερμίδα του δέρματος, στα οποία λιμνάζει το φλεβικό αίμα, και επιταχύνει την κυκλοφορία αρτηριακού αίματος, που γίνεται με τα αρτηρίδια του αγγειακού πλέγματος των βλεφάρων.

Χρησιμοποίηση υπερυψωμένου μαξιλαριού. Αυτή παρεμποδίζει την επιδείνωση του σακουλιάσματος των κάτω βλεφάρων. Οι σακούλες κάτω από τα μάτια επιδεινώνονται με την πάροδο των ετών, λόγω προοδευτικής ανεπάρκειας των λεμφαγγείων και των φλεβιδίων του δέρματος των βλεφάρων.

Διατηρηση ομαλό κύκλο του ύπνου.
 
Ανακούφιση και περιορισμός της ρινικής συμφόρησης και του μπουκώματος της μύτης . Με πλύσεις ρινός με υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού.

Μαύρα γυαλιά και αντηλιακό. Παρά το γεγονός ότι ένα μαύρισμα μπορεί να κρύψει τους μαύρους κύκλους σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε μακροπρόθεσμη βάση, η επιπλέον χρωστική ουσία που παράγει μπορεί να κάνει κύκλους χειρότερα. 


Καλλυντικά. Εκατοντάδες κρέμες δέρματος που ισχυρίζονται ότι μειώνουν ή εμποδίζουν  κυκλους κάτω από τα μάτια.



Βελονισμός. Μειώνει η ποκαλεί εξάλειψη των μάυρων κύκλων και του πρηξίματος κάτω από τα μάτια

Βελονισμός στην αντιμνετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας.

Βελονισμός στην Αλλεργική Ρινίτιδα

Η αλλεργική ρινίτιδα προσβάλει το 10-20% του πληθυσμού των Η.Π.Α. και κατατάσσεται στην 6η κατά σειρά χρόνια νόσο ξεπερνώντας τις καρδιοπάθειες.  Στην Ελλάδα η συχνότητα της αλλεργικής ρινίτιδας κυμαίνεται στο 10% του πληθυσμού.

Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα είναι μια συχνή πάθηση που προκαλείται από αλλεργία σε διάφορα αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα αυτά μπορεί να είναι η γύρη που αιωρείται από δέντρα, λουλούδια, χόρτα, γρασίδια ή ακόμη από αγριόχορτα. Επίσης τα αλλεργιογόνα μπορεί να είναι σπόρια από μύκητες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΑ
Στα τυπικά συμπτώματα της εποχιακής αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνονται η ρινική συμφόρηση ή απόφραξη, το υδαρές ρινικό έκκριμα, οι παροξυσμικοί πταρμοί και ο κνησμός της ρινός μετά από έκθεση σε γνωστό αλλεργιογόνο. Μερικοί ασθενείς παραπονούνται για κνησμό στο φάρυγγα ή την υπερώα. Η παροχέτευση του περιεχομένου της ρινός στο φάρυγγα έχει ως αποτέλεσμα τις συχνές προσπάθειες καθαρισμού του φάρυγγα (ξηρός χαρακτηριστικός βήχας ή βραχνάδα). Συχνά την αλλεργική ρινίτιδα συνοδεύουν πονοκέφαλοι, άλγος υπεράνω των παραρρινικών κόλπων, υποτροπιάζουσα επίσταξη, γενικευμένη αδυναμία και καταβολή, ανοσμία και μερικές φορές απώλεια της αίσθησης της γεύσης.


Βελονισμός: Ο βελονισμός είναι δυνατό να:
  •  μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων, 
  •  τη διάρκεια τους και να αυξήσει 
  •  το διάστημα μεταξύ των παροξυσμών.

Οι συνεδρίες βελονισμού επαναλαμβάνονται 1 με 2 φορές την εβδομάδα μέχρι την ύφεση των συμπτωμάτων. Εφόσον υπάρχει εποχιακή κατανομή της νόσου, είναι σκόπιμο να επαναληφθεί το θεραπευτικό πρωτόκολλο πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, με λιγότερες όμως συνεδρίες Βελονισμού. Τα συστηματικά χορηγούμενα αντιϊσταμινικά δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του Βελονισμού, σε αντίθεση με τα τοπικά εισπνεόμενα κορτικοειδή, τα οποία είναι δυνατόν να επιβραδύνουν την εμφάνιση του βελονιστικού αποτελέσματος. Σε καμία πάντως περίπτωση, φάρμακα που χορηγούνται από μακρού δεν διακόπτονται απότομα. Οποιαδήποτε προοδευτική μείωση της δόσης των φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής, γίνεται πάντα με την σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού και με γνώμονα την κλινική βελτίωση του ασθενή.



Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να ωφελήσει και η ανοσοθεραπεία ή να προβούμε σε χειρουργικές επεμβάσεις αν συνυπάρχει στραβό ρινικό διάφραγμα και μόνιμη υπερτροφία ρινικών κογχών ή πολύποδες.



Συμπεράσματα

Η αλλεργική ρινίτιδα είναι αποτέλεσμα γενετικής και περιβαλλοντικής επίδρασης. Η θεραπεία της βασίζεται στην αποφυγή των αλλεργιογόνων (π.χ. να χρησιμοποιούμε ειδικά υποαλλεργικά σεντόνια και μαξιλαροθήκες, να σκουπίζουμε με ηλεκτρική σκούπα συχνά την κρεβατοκάμαρα), και στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (χάπια και ρινικά σπρέι). Πολύ χρήσιμο στην αντιμετώπιση είναι και ο βελονισμός.

Καλό είναι να τονίσουμε ότι, η αλόγιστη και για μακρύ χρονικό διάστημα, χρήση αποσυμφορητικών σπρέι στη μύτη καταστρέφει τον ρινικό βλεννογόνο με πολύ δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία μας. Άρα δεν πρέπει να πέφτουμε στον πειρασμό να χρησιμοποιούμε τα σπρέι που διαφημίζονται ακόμη και στην τηλεόραση χωρίς να συμβουλευτούμε τον ωτορινολαρυγγολόγο που θα κάνει τη διάγνωση και θα συστήσει τη σωστή θεραπεία.
Τα άτομα εκείνα που δεν ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στη θεραπεία, θα πρέπει να παραπέμπονται στον αλλεργιολόγο προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπεία ειδικής απευαισθητοποιήσεως (ανοσοθεραπεία).
Συμπερασματικά η αλλεργική ρινίτιδα λοιπόν είναι μια πολύ συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί χιλιάδες συνανθρώπους μας, και όχι μόνο την άνοιξη, αλλά με την κατάλληλη αγωγή μπορεί να αντιμετωπιστεί και να βελτιώσει την καθημερινή ποιότητα ζωής.


Βιβλιογραφία
1. Charlie C L Xue, Xuedong  Acupuncture for persistent allergic rhinitis: a randomised, sham-controlled trial. Med J Aust 2007; 187 (6): 337-341.
2. Man LX. Complementary and alternative medicine for allergic rhinitis. Curr Opin Otolaryngol Head Neck Surg. 2009 Jun;17(3):226-31. Review.
3. Kim JI, Lee MS, Jung SY, Choi JY, Lee S, Ko JM, et al. Acupuncture for persistent allergic rhinitis: a multi-centre, randomised, controlled trial protocol. Trials. 2009 Jul 14;10:54.
4. Blanc PD, Trupin L, Earnest G, Katz PP, Yelin EH, Eisner MD. Alternative therapies among adults with a reported diagnosis of asthma or rhinosinusitis : data from a population-based survey. Chest. 2001;120(5):1461-1467.