Πόνος στα αυτιά στην Απογείωση-Προσγείωση



Πόνος στα αυτιά λόγω αλλαγών της ατμοσφαιρικής πίεσης:

Παρουσιάζεται κυρίως κατά την προσγείωση ή την απογείωση του αεροπλάνου. Το τύμπανο του αυτιού και η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ευαίσθητα στις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης και στην υψομετρική διαφορά. Όταν οι πιέσεις του αέρα στο εξωτερικό αυτί δεν είναι ίσες νιώθουμε πόνο, που μπορεί να συνοδεύεται από ζάλη. Στο αεροπλάνο υπάρχει σύστημα για την εξίσωση των πιέσεων, όμως στην γρήγορη προσγείωση και απογείωση μπορεί να νιώσουμε πόνο ιδίως όταν είμαστε κρυωμένοι και η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι κλειστή και δεν μπορεί να γίνει εξίσωση των πιέσεων.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
  • Όταν είμαστε κρυωμένοι και πρόκειται να ταξιδέψουμε χρησιμοποιούμε αποσυμφορητικό για τη μύτη μισή ώρα πριν την απογείωση 
  • Ανοίγουμε την ευσταχιανή σάλπιγγα με το χασμουρητό 
  • Δεν κοιμόμαστε κατά την προσγείωση και απογείωση, για να καταπίνουμε συχνά και να κάνουμε εξίσωση των πιέσεων. Συνήθως οι αεροσυνοδοί ξυπνάνε τους κοιμισμένους αεροταξιδιώτες, πριν από την προσγείωση. 
  • Κατά την προσγείωση και την απογείωση, τρώμε μια καραμέλα ή μασάμε μια τσίχλα για να καταπίνουμε καλύτερα. 
Εάν αισθανθούμε έντονο πόνο, βουητό ή αλλαγή της ακοής που συνεχίζεται μερικές ώρες μετά την πτήση να επισκεφθούμε τον Ωτορινολαρυυγγολόγο.

Βράγχος φωνής

Βράγχος φωνής/Βραχνή φωνή

Το βράγχος φωνής είναι ένας γενικός όρος ο οποίος περιγράφει ανώμαλη αλλαγή της φωνής. Μπορεί να ακούγεται τεταμένη ή μπορεί να υπάρχουν αλλαγές στην ένταση της ή στον τόνο της. Οι αλλαγές στον ήχο συμβαίνουν κυρίως σε διαταραχές των φωνητικών χορδών. Όταν ανασαίνουμε οι φωνητικές χορδές παραμένουν σε απόσταση. Όταν μιλάμε ή τραγουδάμε συμπλησιάζουν και όσο ό αέρας φεύγει από τους πνεύμονες δονούνται και παράγουν ήχο.



Αίτια
Υπάρχουν πολλά αίτια βράγχους φωνής. Ευτυχώς τα περισσότερα δεν είναι σοβαρά και παρέρχονται μετά από σύντομο  χρονικό διάστημα. Τα πιο συνήθη αίτια είναι η  
  1. Οξεία λαρυγγίτιδα (οίδημα των φωνητικών χορδών) που συνήθως συμβαίνει στο κοινό κρυολόγημα, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ή από έντονη φωνή (ουρλιαχτό) π.χ. στο γήπεδο ή σε συναυλία. 
  2. Κακή χρήση της φωνής:  Πολύωρη ομιλία, πολύ δυνατή ομιλία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Οι συνήθειες αυτές μπορεί να δημιουργήσουν οζίδια (κάλους) στις φωνητικές χορδές (π.χ. τραγουδιστές) ή πολύποδες (πιο εκτεταμένο οίδημα των φωνητικών χορδών). 
  3. Σε ενήλικες  η γαστροοισοφαγική  παλινδρόμηση, (δηλαδή το γαστρικό υγρό του στομάχου παλινδρομεί στον οισοφάγο και ερεθίζει τις φωνητικές χορδές) μπορεί να προκαλέσει βράγχος φωνής 
  4. Το κάπνισμα είναι μία άλλη αιτία βραχνάδας. Επειδή το κάπνισμα είναι βασικός παράγοντας  επικινδυνότητας στον καρκίνο  του λάρυγγα εάν οι καπνιστές παρουσιάζουν επίμονη βραχνάδα καλό είναι να επισκεφθούν τον ΩΡΛ. 
  5. Άλλες αιτίες βραχνάδας, όχι τόσο συχνές είναι οι αλλεργίες, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, τα τραύματα του λάρυγγα, νευρολογικές διαταραχές και σπάνια, μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια, η έμμηνος ρύση.
Χρειάζεται άμεση εξέταση από Ωτορινολαρυγγολόγο όταν:
  • Το βράγχος φωνής κρατά πάνω από 2-3 εβδομάδες
  • Συνυπάρχει πόνος στο λαιμό που αντανακλά στο αυτί
  • Συνυπάρχει αιμόπτυση
  • Επί δυσκολίας στην κατάποση ή αισθήματος ξένου σώματος στο λαιμό
  • Επί αφωνίας
  • Επί δύσπνοιας
  • Επί συνυπάρξεως ψηλαφητής μάζας ή άλγους στον τράχηλο
ΩΡΛ Εξέταση 



Ο ΩΡΛ θα εξετάσει τις φωνητικές χορδές τοποθετώντας ένα καθρέπτη στο πίσω μέρος του λαιμού. Μερικές φορές μπορεί  να χρειαστεί η ενδοσκόπηση του λάρυγγα με εύκαμπτο ή άκαμπτο ενδοσκόπιο. Η εξέταση γίνεται με ταυτόχρονη βιντεοκαταγραφή ή φωτογράφηση της βλάβης, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη της θεραπείας.







Προληπτικά προφυλακτικά μέσα βράγχους φωνής.
  • Διακοπή καπνίσματος
  • Αποφυγή χώρων με καπνό ή ερεθιστικούς αέρινους ρύπους
  • Ύπαρξη αρκετής υγρασίας και καλός αερισμός στους κλειστούς χώρους
  • Εάν χρησιμοποιείτε επαγγελματικά τη φωνή σας συμβουλευτείτε τον ΩΡΛ ή τον λογοθεραπευτή σας
  • Αποφυγή αλκοολούχων ποτών και πικάντικων φαγητών όταν υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία
  • Μην κάνετε κατάχρηση της φωνής σας μιλώντας συνέχεια ή πολύ δυνατά
  • Αποφύγετε να μιλάτε ή τραγουδάτε όταν είστε βραχνός ή πάσχετε από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού. 
Θεραπεία

  • Η θεραπεία εξαρτάται κυρίως από την αιτία. Συνήθως θεραπεύονται με ξεκούραση της φωνής (αφωνία), ή τροποποιώντας τη χρήση της φωνής. 
  • Αποφυγή του καπνίσματος ή του παθητικού καπνίσματος συνιστάται σε όλους τους ασθενείς.
  • Οι φλεγμονές του λάρυγγα αντιμετωπίζονται με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
  • Η αφαίρεση κάποιας βλάβης γίνεται με μικρολαρυγγοσκόπηση. Η μικρολαρυγγοσκόπηση γίνεται με την είσοδο, υπό γενική αναισθησία, ενός ειδικού σωλήνα, του λαρυγγοσκοπίου και με τη βοήθεια μικροσκοπίου αφαιρούνται, με τα ειδικά εργαλεία της μικροχειρουργικής, οι βλάβες. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακτίνες Laser C02.
Ευθυμίου Χριστίνα, Χειρουργός ΩΡΛ
Χριστίνα Ευθυμίου, χειρουργός, ΩΡΛ



Ανοσοθεραπεία για την αλλεργική ρινίτιδα



Μεταξύ των θεραπειών που εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, στις οποίες περιλαμβάνεται η αποφυγή των αλλεργιογόνων και η φαρμακοθεραπεία η ειδική ανοσοθεραπεία παραμένει η μόνη θεραπεία, η οποία όχι μόνον ανακουφίζει από τα συμπτώματα των ασθενών, αλλά εξουδετερώνει και την αιτία τους.

Τι είναι η ανοσοθεραπεία;
Είναι μια ειδική μορφή θεραπείας που έχει σαν στόχο να αλλάξει την υπερβολική αντίδραση του οργανισμού στα αλλεργιογόνα με αποτέλεσμα να μειωθούν ή να μην εκδηλώνονται καθόλου τα συμπτώματα της αλλεργίας. Η ανοσοθεραπεία στοχεύει στην ίαση.
Η ειδική ανοσοθεραπεία χορηγείται σε βαθμιαία αυξανόμενες δόσεις του ένοχου για την πρόκληση των συμπτωμάτων αλλεργιογόνου. 

Τι αποτελεσματικότητα έχει η ανοσοθεραπεία σε αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα;


Μελέτες έχουν δείξει ότι, όταν γίνεται σωστά, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία. Ετσι έχει παρατηρηθεί μείωση ή εξαφάνιση των συμπτωμάτων ρινίτιδας ή/και άσθματος στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών (έως και 80%). Ακόμη και σε αυτούς που τα συμπτώματα δεν εξαφανίζονται , εμφανίζονται ελαττωμένα.





Στα παιδιά με αλλεργική ρινίτιδα έχει δειχθεί ότι προστατεύει από την μελλοντική εμφάνιση άσθματος.

Επίσης οι μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της ανοσοθεραπείας συνεχίζονται τα ευεργετικά της αποτελέσματα.

Πόσο διαρκεί;Ουσιαστικά ο αλλεργικός ασθενής είναι εκείνος που καθορίζει τη διάρκεια της ανοσοθεραπείας αναλόγως με την ανταπόκριση του. Κατά κανόνα, η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται από 3 έως 5 έτη με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ορατά μετά τη συμπλήρωση του πρώτου έτους θεραπείας.

Πως γίνεται;

Η ειδική ανοσοθεραπεία χορηγείται με υποδόριες ενέσεις εκχυλισμάτων αλλεργιογόνου ή αλλεργιογόνων, προς τα οποία είναι ευαισθητοποιημένοι οι ασθενείς και ως υπογλώσσια ανοσοθεραπεία, δηλαδή με ενστάλαξη υπογλωσσίων σταγόνων αλλεργιογόνου ή αλλεργιογόνων, των οποίων βαθμιαία αυξάνει ο αριθμός, μέχρις ότου επιτευχθεί η ανοχή της μέγιστης δόσης.

Παθήσεις σιελογόνων αδένων

Οι παρωτίδες και οι υπογνάθιοι σιελογόνοι αδένες, είναι οι μεγάλοι (μείζονες) αδένες που παράγουν το σάλιο και βρίσκονται σε επαφή με την κάτω γνάθο. Υπάρχουν και οι μικρότεροι υπόγλωσσιοι (ελάσσονες) αδένες που εντοπίζονται στο έδαφος του στόματος. Το σάλιο παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διατήρηση της υγείας του βλεννογόνου του στόματος και των δοντίων, και διευκολύνει την ομιλία και την κατάποση.
Συχνά, μπορεί να νοσήσουν από διάφορες παθήσεις οι σιελογόνοι αδένες όπως φλεγμονώδους (ιογενούς ή μικροβιακής), αυτοάνοσης, λιθιασικής ή και νεοπλασματικής αιτιολογίας.

Η ιογενής παρωτίτιδα είναι η συνηθέστερη λοιμώδης νόσος των σιελογόνων αδένων. Όμως δεν είναι σπάνιες και οι βακτηριακές λοίμωξεις των μείζονων σιελογόνων αδένων, οι οποίες εμφανίζονται συνηθέστερα σε έδαφος σιελολιθίασης αλλά και μετά από ακτινοθεραπεία ή σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.



Η πιο συχνές αιτίες για τις οποίες προσέρχεται ο ασθενής 
 στον ιατρό, είναι:
- η διόγκωση του σιελογόνου αδένα
- πόνος
- πυρετός
- έκκριση πύου στο στόμα



Κακοήθεις παθήσεις

  • Λεμφώματα 
  • Κακοήθεις όγκοι
Καλοήθεις παθήσεις
Η σιελολιθίαση είναι μια σχετικά συχνή κλινική οντότητα, κατά την οποία παρατηρείται η δημιουργία λίθων μέσα στους σιελογόνους αδένες και στους εκφορητικούς τους πόρους. Είναι συνηθέστερη στους μείζονες σιελογόνους αδένες, και εκδηλώνεται κλινικά με διόγκωση και πόνο του αδένα, ιδίως κατά τη διάρκεια των γευμάτων, λόγω της παρακώλησης εκροής του σάλιου.
Οι φλεγμονές (ιογενής η βακτηριακή παρωτίτιδα). Βακτηριακή λοίμωξη προκαλείται από την στάση της σιέλου σε περίπτωση σιελολιθίασης και δημιουργείται μια επώδυνη διόγκωση με εκροή πύου στο στόμα.
Οι καλοήθεις όγκοι


Αντιμεώπιση Χριστίνα Ευθυμίου, χειρουργός, ΩΡΛ
Οι φλεγμονές αντιμετωπίζονται με τα αντιβιοτικά και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Οι λιθιάσεις, είναι δυνατόν να εντοπισθούν και να αφαιρεθούν σήμερα με τη χρήση πολύ λεπτών ενδοσκοπίων (των σιαλενδοσκοπίων) χωρίς να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.
Οι καλοήθεις όγκοι αφαιρούνται χειρουργικά. Η εγχείρηση είναι ιδιαίτερα λεπτή και απαιτεί εξειδίκευση και εμπειρία.
Οι κακοήθεις όγκοι πλην της χειρουργικής εξαίρεσης μπορεί να απαιτήσει ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία.