Η θέση του βελονισμού στην ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ

 
Ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης με βελονισμό.
 
Η εμμηνόπαυση και η κλιμακτήριος στις γυναίκες είναι ένα φυσιολογικό γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας. Η εμμηνόπαυση σχετίζεται με τη μείωση των ορμονών που χαρακτηρίζουν το γυναικείο φύλο, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Η επίδραση αυτής της αλλαγής επηρεάζει σημαντικά τόσο το σώμα, όσο και τα συναισθήματα.
 
 
 
Τα γνωστότερα συμπτώματα είναι οι το αίσθημα θερμότητας (εξάψεις) και οι συνοδευτικές εφιδρώσεις, η απώλεια τριχών της κεφαλής (αλωπεκία), οι αλλαγές που προκαλούνται στο δέρμα (ξηρότητα), η μείωση της libido, η αύξηση του σωματικού βάρους και άλλες. Σε μερικές περιπτώσεις οι συναισθηματικές διαταραχές, όπως η μελαγχολία, το άγχος, οι φοβίες κτλ μπορεί να είναι ακόμα πιο επώδυνες από τις σωματικές.
 
Η εμμηνόπαυση είναι μία φυσιολογική αλλαγή στο σώμα, αλλά όταν τα συμπτώματα είναι έντονα ο βελονισμός μπορεί να προσφέρει την δυνατότητα να μετριαστούν, χωρίς να θέσει την γενικότερη υγεία σε κίνδυνο. Πρόσφατες ιατρικές μελέτες απέδειξαν ότι τα χάπια υποκατάστασης ορμονών, προκαλούν καρκίνο άρα οι ιατροί δεν τα συνταγογραφούν παρα μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
 
 
 
 
Μελέτες για Βελονισμός και εμμηνόπαυση
Από τις αρχές της δεκαετίας του εβδομήντα, μελέτες σε όλο τον κόσμο έχουν δείξει ότι ο βελονισμός και η κινεζική βοτανική ιατρική είναι αποτελεσματικές θεραπείες για τις εξάψεις, άγχος, αϋπνία, ξηρότητα του κόλπου και πολλά άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πολύ θετικά αποτελέσματα: όπως
  • κατά τη διάρκεια των θεραπειών βελονισμού, εξάψεις μειώθηκαν κατά 35% και αϋπνία μειώθηκε κατά 50%.
  • Μια μελέτη παρακολούθησης αποκάλυψε εξάψεις μειώθηκαν σημαντικά σε εκείνους που λαμβάνουν το βελονισμό, σε σύγκριση με εκείνους που λαμβάνουν φροντίδα ρουτίνας
Εν κατά κλείδι, οι μελέτης δείχνουν ότι ο παραδοσιακος βελονισμός μπορεί να είναι χρήσιμη μέθοδος αντιμετώπισης των εξάψεων και ψυχολογικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.
Ο βελονισμός είναι μια από τις συμπληρωματικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τις γυναίκες με εξάψεις και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Ο βελονισμός μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή νευρολογικής διέγερσης για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
 
Διατροφικές συμβουλές για βελτίωση των συμπτωμάτων εμμηνόπαυσης:
  • Να καταναλώνονται κυρίως τροφές όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης
  • Ρύθμιση σακχάρου αίματος
  • Αποφυγή τροφών που επιδεινώνουν τις εξάψεις και τις εναλλαγές διάθεσης, όπως το κόκκινο κρέας, τα πικάντικα φαγητά, ο καφές, το κάπνισμα
Βιβλιογραφία
 
1) Kim DI, Jeong JC. Acupuncture for hot flushes in perimenopausal and postmenopausal women: a randomised, sham-controlled trial. Acupunct Med. 2011 Dec;29(4):249-56.
 
2) Didem Sunay, Muruvvet Ozdiken, The effect of acupuncture on postmenopausal symptoms and reproductive hormones: a sham controlled clinical trial. Acupunct Med 2011;29:27-31

Ενδοσκοπική χειρουργική ρινός

Ενδοσκοπική χειρουργική μύτης και παραρρινίων κόλπων. (FESS)

Ένα από τα πιο συνηθισμένα και βασανιστικά αίτια που ταλαιπωρούν πολλούς ασθενείς για μήνες η και για χρόνια, είναι αυτό της ιγμορίτιδας η και της μετωπιαίας κολπίτιδας, της φλεγμονής δηλ. των κόλπων του σπλαγχνικού κρανίου. Η ενδοσκοπική χειρουργική δίνει σύγχρονες και αποτελεσματικές λύσεις για τις χρόνιες παθήσεις της μύτης, όπως η χρόνια ρινοκολπίτιδα, οι πολύποδες και οι καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι.

Η ενδοσκοπική χειρουργική των κόλπων αναφέρεται ως λειτουργική (Functional Endoscopic Sinus Surgery - FESS)4, και βασίζεται στην παραδοχή ότι ο βλεννογόνος των κόλπων αποκαθίσταται στο φυσιολογικό όταν παύσει η απόφραξη των στομίων τους. Αυτό επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας μεθόδους και εργαλεία ελάχιστα παρεμβατικά.

Σήμερα, η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει την εξέταση και χειρουργική προσπέλαση χρησιμοποιώντας κάτοπτρα ψυχρού φωτισμού (καλύτερη ορατότητα), ενδοσκόπια διαφόρων μοιρών (προσπέλαση όλων των σημείων), κάμερα και βιντεοσκόπηση (μεγέθυνση και καταγραφή της εικόνας). Έχουν κατασκευαστεί νέα και έχουν τελειοποιηθεί τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία μικροεπεμβάσεων, που δίνουν στο χειρουργό τη δυνατότητα να επέμβει σε δυσπρόσιτες ή ακόμα και μη προσπελάσιμες παλαιότερα περιοχές. Η ενδοσκοπική χειρουργική έχει μετατρέψει σε απλές επεμβάσεις μιας ημέρας τις παραδοσιακές βαριές εγχειρήσεις της περιοχής, με τις πολυήμερες νοσηλείες. Η επέμβαση γίνεται μέσα από τα ρουθούνια οπότε δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές και ουλές, ενώ η σύγχρονη τεχνολογία σε συνδυασμό με την εμπειρία του χειρουργού ελαχιστοποιεί την πιθανότητα επιπλοκών.

Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής χειρουργικής, σε σύγκριση με την παραδοσιακή ανοικτή χειρουργική, είναι κυρίως τα ακόλουθα:
  • αποφεύγεται το χειρουργικό τραύμα στο δέρμα και το υποκείμενο οστούν,
  • διατηρείται ο οστέινος σκελετός στις περιοχές που χρειάζεται,
  • υπάρχει άριστη ορατότητα και ελάχιστη διεγχειρητική αιμορραγία,
  • εξετάζεται ενδελεχώς η ανατομία και η παθολογία της ρινικής κοιλότητας και των κόλπων,
  • εξασφαλίζεται η ριζική αφαίρεση της βλάβης με μεγάλη ακρίβεια, χωρίς να καταστρέφονται υγιείς ιστοί,
  • με τη θεραπεία των παθήσεων όλων των κόλπων σε ένα χειρουργικό χρόνο αποφεύγονται η ταλαιπωρία και οι κίνδυνοι ενός δεύτερου χειρουργείου.
Ενδείξεις ενδοσκοπικής χειρουργικής ρινός:
  • Πολύποδες ρινός
  • Υποτροπιάζουσα χρόνια παραρρινοκολπίτις
  • Επιφορά
  • Χρόνια κεφαλαλγία ρινικής αιτιολογίας
  • Βλεννογονοκήλες παραρρινίων
  • Κύστεις ιγμορείου
  • Μυκητιασική παραρρινοκολπίτις
  • Περιοφθαλμικός φλέγμων/απόστημα
  • Καλοήθεις όγκοι (οστέωμα, αιμαγγειοπερικύτωμα)
  • Ρινόρροια ΕΝΥ
Προεγχειρητικός έλεγχος
Στον προεγχειρητικό έλεγχο πέραν των βασικών εξετάσεων (εφ΄ όσον ο ασθενής χειρουργηθεί με γενική αναισθησία), απαραίτητες κρίνονται :
1) η ενδοσκόπηση της μύτης, η οποία γίνεται εύκολα και εντελώς ανώδυνα στο ιατρείο, και
2) η αξονική τομογραφία των παραρρινίων

 
Επιπλοκές
Οι επιπλοκές, στα χέρια έμπειρων χειρουργών, είναι σπάνιες και πάντως λιγότερες και ηπιότερες από τις παρατηρούμενες σε επεμβάσεις που εκτελούνται με τις κλασσικές μεθόδους χειρουργικής. Στη χειρότερη περίπτωση να παραταθεί η παραμονή στο νοσοκομείο για μια επιπλέον ημέρα.

Βιβλιογραφία
  1. Levine H. Clemente M. Sinus surgery. Endoscopic and Microscopic Approaches. Thieme 2005.
  2. Stammberger H. Functional Endoscopic Sinus Surgery. BC Decker1991
  3. Kuhn FA, Javer AR. Primary endoscopic management of the frontal sinus. Otolaryngol Clin North Am. Feb 2001;34(1):59-75
  4. Senior BA, Kennedy DW, Tanabodee J, Kroger H, Hassab M, Lanza D. Long-term results of functional endoscopic sinus surgery. Laryngoscope. Feb 1998;108(2):151-7

Ευεργετική δράση του κόκκινου κρασίου

Ακοοπροστατευτική δράση του κόκκινου κρασιού.

 
 Η μέτρια κατανάλωση του κόκκινου κρασιού έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Σύμφωνα με το MayoClinic.com, η ένωση ρεσβερατρόλη και της νευροορμόνης μελατονίνη, που εμπεριέχονται στο κόκκινο κρασίείναι υπεύθυνοι για την 
  • ακοοπροστατευτική
  • καρδιοπροστατευτική, 
  • αντικαρκινική, 
  • νευροπροστατευτική και 
  • αντιγηραντική δράση του.



Ακοοπροστατευτική δράση:

Ο κοχλίας είναι το κύριο όργανο της ακοής και βρίσκεται στο λαβύρινθο του ωτός. Οι δονήσεις των ήχων μεταφέρονται στον κοχλία, όπου τα ηχητικά κύματα μετατρέπονται σε ηλεκτρικούς παλμούς μέσω της λειτουργίας των αισθητικών τριχωτών κυττάρών και στη συνέχεια μέσω του ακουστικού νεύρου στον εγκέφαλο. Πάραγοντες και καταστάσεις όπως ωτοτοξικές ουσίες, οι έντονοι θόρυβοι η διαταραχή της αιμάτωσης του κοχλία, θα έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή και την απώλεια των κυττάρων αυτών, με επακόλουθο την μείωση της ακοής ή/και την παρουσία εμβοών.
 
 Οι πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι ελεύθερες αντιδραστικές ρίζες οξυγόνου  μπορεί να είναι κοινός παράγοντας και για την πρόκληση βαρηκοΐας από έκθεση σε θόρυβο και από ωτοτοξικά φάρμακα. Συνεπώς η χορήγηση ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού παράγοντα, όπως της ρεσβερατρόλης του κόκκινου κρασιού, μπορεί να δράσει θετικά στην αποκατάσταση της ακοής. Φαίνεται, επίσης να δρα η νευροορμόνη η μελατονίνη με τις αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες στην βελτίωση των συμπτωμάτων των εμβοών σε μελέτες που ανέδειξαν τις ευεργετικές δράσεις της μελατονίνης στην αντιμετώπιση των εμβοών
Εν κατά κλείδη η χρήση μέτριας ποσότητας (200-250ml) κόκκινου κρσιού ημερησίως ασκεί ακοοπροστασία, νευροπροστασία, καρδιοπροστασία και καρκινοπροστασία. Χριστίνα Ευθυμίου Χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος


 


Βιβλιογραφία 
1) Rosenberg et al. SI Effect of melatonin on tinnitus Laryngoscope. 1998 Mar;108(3):305-10
2) Cheng AG, Cunningham LL, Rubel EW. Mechanisms of hair cell death and protection. Curr Opin Otolaryngol Head Neck Surg. 2005 Dec;13(6):343-8. 
3) Seidman M, Babu S, Tang W, Naem E, Quirk WS. Effects of resveratrol on acoustic trauma. Otolaryngol Head Neck Surg. 2003 Nov;129(5):463-70.